Hoe vaak moet ik mijn konijn voeren? Konijnen zijn gek op regelmaat. Daarom voer ik 2x per dag. Ze krijgen hier in de ochtend en in het begin van de avond hun eten. De hoeveelheid is rond de 20gr per volwassen kilo gewicht aan brokjes. Ook krijgen ze natuurlijk onbeperkt hooi, wat stro, vers water, gedroogde kruiden, gedroogde groente, verse groente, takken en blaadjes. Iedere dag voel ik goed over de rug van mijn dieren om te voelen wat hun conditie is, aan de hand daarvan, voer ik bij of minder brok.

Hoe kan ik mijn konijntje het beste water aanbieden? Om te drinken gebruiken wij flessen, bijvoorbeeld van het merk Olba. Deze kunnen met een klepje aan de bovenkant gevuld worden en hebben verschillende mogelijkheden om opgehangen te worden. Ook zijn ze bestendig voor in de vaatwasser. Hoe handig! Geef je konijnen wel iedere dag vers water, en hang het flesje niet in de zon. In de winter kiezen wij voor een waterbak, aangezien het nippeltje kan gaan bevriezen. Zorg er voor dat je regelmatig checkt of het water niet bevroren is.

Je hebt een nieuw konijntje bij de fokker opgehaald, en je voert niet het zelfde merk brokjes als de fokker. Wat nu? Stap dan niet direct over op je eigen voer. Daar kan je nieuwe konijntje plakpoep van krijgen. Wat je van de fokker dient te krijgen is een zakje overgang voer.

Maar hoe werkt dat dan? De 1e dag voer je alleen de brokken van de fokker. De dagen erna meng je iedere dag 10% van je eigen voer mee in het voerbakje, 2e dag 10% en de 3e dag 20% enz, enz. Zo kan het konijn rustig wennen aan de nieuwe brokjes. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je goed blijft kijken dat je konijntje geen plakpoep krijgt.

Mag mijn konijntje op het gras? Let goed op dat als je een konijn hebt aangekocht en deze het niet gewent is om gras te eten, je het konijn niet gelijk 24 uur op het gras kan laten lopen. Dit dient langzaam opgebouwd te worden net als alle nieuwe groente, snoepjes en fruit. Zelf raden wij pas met vers fruit of groente te beginnen na een leeftijd van 16 weken. Rond deze tijd is de darmflora meer ontwikkeld en is er minder kans op complicaties. Onze konijntjes krijgen dan ook geen groenvoer, voor de leeftijd van 16 weken. Pas ook vooral op met fruit, dit bevat veel suikers.

Hier smullen onze konijntjes van Havens Konijnenkorrel Kuni Excellent M5  en Grunhopper vanuit Duitsland. Volop mooie kwaliteit hooi, tarwe stro en vers water. Naast het standaard voer krijgen zij groente, gedroogde kruiden, takken en blaadjes. Maar natuurlijk op zijn tijd ook een lekker snoepje. Denk bijvoorbeeld aan zonnebloenpitjes of een lijnzaadbrokje. Dit is niet alleen lekker, maar ook goed tegen verstopping en hun vacht. Het is een verantwoord snoepje, wat dus wel met mate gegegeven dient te worden. Wij eten immers ook niet 7 dagen in de week friet.