Voorbereidingen:

Een vraag die vaak bij beginnende eigenaren opkomt is.... Hoe kan ik mij voorbereiden op de komst van mijn nieuwe konijntje? Wat moet worden gekocht voor de komst van ons nieuw gezinslid? Ik zal proberen alle belangrijke dingen te verzamelen die essentieel zijn voor het adopteren van je nieuwe thuisgenoot.

Een woonplaats kiezen:

Allereerst moet je beslissen waar hij zijn eigen verblijf zal gaan krijgen. In principe hebben we twee keuzes: binnen in huis, of buiten het huis. Bijvoorbeeld op een afsluitbare plek in de tuin. Ik raad iedereen aan dat als je de mogelijkheid heb om je knuffel gezellig binnen te houden, dat zeker te doen. Je zal een geweldige tijd tegemoet gaan. 

Als je ervoor kiest om je konijntje binnen te  houden, zoek dan een rustige en lichte plek, maar beschermd tegen direct zonlicht. Waar de kooi/hok niet wordt blootgesteld aan tocht en niet direct naast een raam, deur of verwarming staat.

Als je een vrolijk en evenwichtig konijn wilt dan is het belangrijk dat je hem een ​​vrije ruimte biedt waar hij vrij rond kan rennen om konijn te kunnen en mogen zijn. Dit is bijvoorbeeld te verwezenlijken doormiddel van een ren om zijn hok/kooi.

 

benodigdheden:

Wc en vulling

Een wc is 1 van de belangrijkste basisaccessoires als we willen dat ons konijn een schone plas vrije omgeving heeft. Dit kan een hoekbak zijn, minimaal maat M, of een rechthoekig katten/konijnentoilet. Beide zijn goede keuzes, maar misschien is de grotere kattenbak praktischer. Ze zitten comfortabel en de rand helpt ook nog eens "ongelukjes" te voorkomen.

Als strooisel kunnen houtpellets, papierkorrels, vlas enz...... Zorg ervoor dat de korrels niet met chemicaliën worden behandeld. Welke korrels we ook kiezen als strooisel, als je bun het begint te eten moeten we overstappen naar een ander soort. Er iets aan knabbelen is natuurlijk geen probleem, maar gaat hij het als voer beschouwen dan is overstappen zeker raadzaam. Wat voor hen ten strengste verboden is, is het gebruik van kattenbaksteentjes vulling of siliconenbakvulling. Schaafsel wordt ook niet aanbevolen, ze kleven aan de vacht, is stoffig en absorptievermogen is laag in vergelijking met korrels of vlas. 

Hooi:

Hooi is het meest belangrijke voedsel voor konijnen, het is belangrijk dat het altijd aanwezig is! Het beste bied je hooi aan in een ruifje, zo blijft het droog en schoon. Er zijn vele soorten beschikbaar, dus kijk welke het beste voor jullie zal passen.

Het is belangrijk om op te letten (vooral als het konijn kleiner is) dat het ukkie niet in het ruifje springt en verstrikt raakt of zijn kopje tussen de roosters kan steken.

Een andere tip is om de hooiruif boven de wc te plaatsen, de konijntjes keutelen terwijl ze eten... dus dit vergroot alleen maar de kans dat het verblijf schoon blijft. Veel mensen kiezen juist om deze reden voor een grotere kattenbak, waarbij in de ene helft van de bak comfortabel een grotere hoeveelheid hooi geplaatst kan worden naast het strooisel. Let wel op dat het hooi dan niet vervuild raakt en bied iedere dag vers hooi aan. Hier krijgen onze bun's zelfs 2x per dag vers hooi aangeboden. Ik kan duidelijk merken dat zij daar van genieten en behoefte aan hebben.

Drinken:

Net als hooi is het belangrijk om altijd vers water aan te bieden. Je kan kiezen voor een fles of een simpele keramische kom. Kies qua volume een bakje of drinkfles van minimaal 500 ml, want afhankelijk van het konijn kan er 2-5 dl water op een dag gedronken worden.

Huisje/schuilhuisje:

Zorg voor een plek waar hij zich kan terugtrekken, en kan verstoppen. 

Bodem verblijf:

Het strooisel wordt specifiek aanbevolen in de wc zodat het verblijf schoon blijft, maar het is noodzakelijk om er iets onder in te hebben. Hiervoor raden wij meestal een soort materiaal aan wat er voor zorgt dat je konijntje goede grip heeft om af te kunnen zetten. Anders zal je konijntje constant uitglijden bij het hoppen. Aangezien de meeste hokken, kooien of verblijven een gladde bodem hebben, gebruiken wij rubberen matten of stroef vinyl. Let wel op dat er niet van gegeten of geknaagd wordt.

Vrije uitloop:

Eigenlijk heeft je konijntje dan vrijspel over het hele appartement. Dit is het beste en leukste, maar ook hier is het nodig om een ​​klein hoekje voor het konijn te creëren, dat hij als zijn eigen plekje kan beschouwen. Mocht het niet veilig zijn je knuffel los te laten lopen door heel de kamer, dan is er de optie voor een ren te kiezen. Kies dan wel een ren die minimaal 70, maar het liefst hoger. Je zal verbaasd zijn hoe hoog ze kunnen springen.

Als je voor een geheel vrije uitloop kiest, maak dan een "bunny-proof" appartement, waarvan de kenmerken eigenlijk vrij gelijkwaardig zijn aan een "baby-proof" appartement. Misschien met het verschil dat een kind niet zal knagen aan de draden en planten. Met behulp van enkele kabelbeschermers kan je het loslopende konijnenleven van veel ergernissen besparen, daarnaast is het de moeite waard om iets te gebruiken om het behang te beschermen, en moeten kamerplanten op voldoende afstand worden geplaatst (minstens anderhalve meter hoog ) van hen, aangezien de meeste binnenplanten giftig kunnen zijn voor konijnen. 

Buiten houden:

Let bij het kiezen van een buitenverblijf op:

•  een plaats beschermd tegen wind, direct zonlicht en vorst

• Dat er geen wilde dieren in het verblijf kunnen komen.

•Voor hygiëne en dagelijkse reiniging (vooral in de warme maanden, in verband met vliegen/maden)

•Om gezelschap te bieden aan de konijntjes (kies geen konijn als tuingenoot als ze alleen buiten moeten leven, want dat is geen leven!!!)

Met je bunny op pad:

De beste optie is een kattenreismand. Waar jij je knuffel  ook mee naartoe neemt, het is belangrijk om hem in een reismand te doen. Omdat konijnen gewoonweg bijzonder slecht tegen stress kunnen, dat gebeurt vooral veel tijdens het reizen. Ze zijn bang voor een onbekende omgeving, geluiden en geuren, dus we kunnen de veiligste situatie voor hen creëren met een reismand. Voordat je op reis gaat, is het belangrijk om b.v een handdoek er in te plaatsen, tegen het glijden en mocht er een plasje gedaan worden. Ook een plukje hooi is wel zo fijn, zo heeft je bun iets om op te knagen onderweg en in te schuilen. Konijntjes moeten altijd hooi tot hun beschikking hebben. Wist je dat de tanden van konijnen wel 15 cm per jaar kunnen groeien?


Schoonmaak weetje:

Een basisaccessoire voor het dagelijks schoonmaken van de kooi is een bezem en stoffer met blik die alleen gebruikt worden voor je "konijntjes", dus gebruik het indien mogelijk niet voor andere doeleinden in huis of tuin.

Kooi/verblijf reiniging: wc minimaal om de twee dagen, bij voorkeur dagelijks in de zomer: dus maak de wc leeg en gebruik vers strooisel en veeg de kooi/hok/verblijf schoon. In dit geval is het aan te raden om de wc af te spoelen met azijn of heet water, dit helpt om aanslag en geurtjes uit de urine te verwijderen. Aan te raden is om iedere week ook het hok/kooi grondig onder handen te nemen.

Belangrijk: Azijn/schoonmaakazijn is prima om mee te reinigen, maar het desinfecteert niet. In principe hoef je niet steeds de kooi/verblijf/hok geheel te ontsmetten, maar in het geval van een ziek konijn is het raadzaam om vaker te desinfecteren en omdat azijn niet voldoende is kan je beter een ontsmettingsmiddel voor het oppervlak gebruiken. Laat je in dit geval adviseren door je dierenarts. 

Speelgoed:

Probeer speelgoed te kopen dat niet tot bijna niet te slopen is, en anders dat het eetbaar of onschadelijk zal zijn. Let ook op als je speelknuffels gaat geven als gezelschap, mocht je konijntje nog wachten op een maatje, dat het geen lange vacht heeft, of vacht dat makkelijk los laat. Ze kunnen het knuffeltje gaan wassen waardoor zij de vacht binnen krijgen, met alle gevolgen van dien. 

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk gebruik je gezonde verstand. Hou van je konijntje en geniet van elkaar💕.