Voorbereidingen:

Een vraag die vaak bij beginnende eigenaren opkomt is, hoe je je kunt voorbereiden op de komst van je konijntje, wat er moet worden gekocht voor de komst van het nieuwe gezinslid. Ik zal je proberen alle belangrijke dingen te verzamelen die essentieel zijn voor het adopteren van je nieuwe huisgenoot.

Een woonplaats kiezen:

Allereerst moet je beslissen waar hij zijn eigen verblijf zal gaan krijgen. In principe hebben we twee keuzes: binnen in huis, of buiten het huis. bijvoorbeeld op een afsluitbare plek in een tuin. Ik raad iedereen aan dat als ze de kans hebben....om hun knuffel gezellig binnen te houden.  Mocht je kiezen voor een buitenverblijf, dan raad ik je zeker aan om te kiezen voor een koppeltje. Anders is de kans groot dat je konijntje zal vereenzamen alleen in de tuin.

Als je ervoor kiest om het konijntje binnen te  houden, zoek dan een rustige, lichte plek, maar beschermd tegen direct zonlicht, waar de kooi niet wordt blootgesteld aan tocht en niet direct naast een raam of verwarming staat.

Als "leefruimte" hebben we een kooi nodig met een vloeroppervlak van minimaal 120/160*60cm, maar hoe groter hoe beter. Dit formaat is niet geschikt voor grotere konijnen. Het is belangrijk dat we hem een ​​vrije ruimte moeten bieden waar hij vrij rond kan rennen eminstens 3-4 uur per dag. De essentie van konijnen is beweging, dus als je een vrolijk en evenwichtig konijn wilt, laat ze dan veel vrijheid hebben ook binnen. Dit is bijvoorbeeld te verwezenlijken doormiddel van een ren.

benodigdheden:


Wc en wc vulling

Een van de belangrijkste basisaccessoires als we willen dat ons konijn een schone kamer heeft. Dit kan een hoekbak zijn, minimaal maat M, of een rechthoekig katten/konijnentoilet. Beide zijn goede keuzes, misschien is de grotere kattenbak praktischer, ze zitten comfortabel en de rand helpt ook nog eens "ongelukjes" te voorkomen.

Als strooisel kunnen houtpellets, papierkorrels, vlas enz...... Zorg ervoor dat de korrels niet met chemicaliën worden behandeld. Welke korrels we ook kiezen als strooisel, als je bun het begint te eten, moeten we overstappen naar een ander soort. Er iets aan knabbelen is natuurlijk geen probleem, maar gaat hij het als voer beschouwen, dan is overstappen zeker raadzaam. Wat voor hen ten strengste verboden is, is het gebruik van kattenbakvulling en siliconenbakvulling, schaafsel wordt ook niet aanbevolen, ze kleven aan de vacht, is stoffig en hun absorptievermogen is laag in vergelijking met korrels of vlas. 

Hooi:

Hooi is het meest belangrijke voedsel voor konijnen, het is belangrijk dat het altijd aanwezig is! Het beste bied je hooi aan in een ruifje, zo blijft het droog en schoon. Er zijn vele soorten beschikbaar, dus kijk welke het beste voor jullie zal passen.

Het is belangrijk om op te letten (vooral als het konijn kleiner is) dat het ukkie er niet in springt, verstrikt raakt of zijn kopje tussen de roosters kan steken.

Een andere tip is om de hooiruif zeker in de buurt van de wc te plaatsen, de konijntjes keutelen terwijl ze eten... dus dit vergroot alleen maar de kans dat het verblijf schoon blijft. Veel mensen kiezen juist om deze reden voor een grotere kattenbak, waarbij in de ene helft van de bak comfortabel een grotere hoeveelheid hooi geplaatst kan worden naast het strooisel. Let wel op dat het hooi dan niet vervuild raakt en bied iedere dag vers hooi aan.

Drinken:

Net als hooi is het belangrijk om altijd vers water aan te bieden. Je kan kiezen voor een fles of een simpele keramische kom. Kies qua volume een bakje of drinkbak van minimaal 500 ml, want afhankelijk van het konijn kan er 2-5 dl water op een dag gedronken worden.

Huisje/schuilhuisje:

Zorg voor een plek waar hij zich kan terugtrekken, en kan verstoppen zoals hij wil. 

kooibodem:

Het strooisel wordt specifiek aanbevolen in de wc zodat het verblijf schoon blijft, maar het is noodzakelijk om iets onder in de kooi te hebben, hiervoor raden we meestal een soort zacht materiaal aan of materiaal wat er voor zorgt dat je konijntje grip heeft, eigenlijk alles wat hij niet zal gaan eten. Een typisch kenmerk van huiskonijnen is slijtage aan de hiel (haar dat uit de hiel van de poot valt), waarbij de blootgestelde gevoelige huid gemakkelijk wordt beschadigd.

Vrije uitloop:

Eigenlijk heeft je konijntje dan vrijspel over het hele appartement. Dit is het beste, maar ook hier is het nodig om een ​​klein hoekje voor het konijn te creëren, dat hij als zijn eigen plekje kan beschouwen. Mocht het niet veilig zijn je knuffel los te laten lopen door heel de kamer, dan is er de optie voor een ren te kiezen. Kies dan wel een ren die minimaal 70, maar liefst 90 cm hoog is en als je zeker wilt zijn, leg er dan een beschermnet bovenop.

Als je voor geheel vrije uitloop kiest je een "bunny-proof" appartement heb, waarvan de kenmerken eigenlijk vrij gelijkwaardig zijn aan een "baby-proof" appartement, misschien met het verschil dat een kind niet zal knagen de draden. Met behulp van enkele kabelbeschermers kunnen we onszelf en het konijnenleven van veel ergernis redden, daarnaast is het de moeite waard om iets te gebruiken om het behang te beschermen en moeten kamerplanten op voldoende afstand worden geplaatst (minstens anderhalve meter hoog ) van hen, omdat nogal wat planten giftig voor ze zijn.

Buiten houden:

Let bij het kiezen van een buitenverblijf op:

• Op een plaats beschermd tegen wind, direct zonlicht en vorst

•Voor een wildedierenbestendig verblijf.

 •Voor hygiëne en dagelijkse reiniging (vooral in de warme maanden, in verband met vliegen)

•Om gezelschap te bieden aan de konijntjes (kies geen konijn als tuingenoot als je ze alleen buiten moeten leven)

Met je bun op pad:

De beste optie is een kattenmand. In de maat 48*32*31m cm kan een volwassen konijn later ook comfortabel passen. Waar jij je knuffel ook mee naartoe neemt, het is belangrijk om het in een reismand te doen, omdat konijnen bijzonder slecht tegen stress kunnen - vooral tijdens het reizen - ze zijn bang voor een onbekende omgeving, geluiden en geuren, dus we kunnen de veiligste situatie voor hen creëren met een reismand. Voordat je op reis gaat, is het ook belangrijk om b.v een handdoek er in te plaatsen, tegen het glijden en mocht er een plasje gedaan worden. Ook een plukje hooi is wel zo fijn, zo heeft je bun iets om op te knagen onderweg.


Schoonmaak weetje:

Een basisaccessoire voor het dagelijks schoonmaken van de kooi is een kleine bezem en stoffer met blik voldoende die alleen gebruikt wordt voor je "konijntje", dus gebruik het indien mogelijk niet voor andere doeleinden in huis of tuin.

Kooireiniging: wc minimaal om de twee dagen, bij voorkeur dagelijks in de zomer: dus maak de wc leeg en gebruik vers strooisel en veeg de kooi/hok/verblijf schoon. In dit geval is het aan te raden om de wc af te spoelen met azijn of heet water, dit helpt om aanslag en geurtjes uit de urine te verwijderen. Aan te raden is om iedere week ook het hok/kooi grondig onder handen te nemen.

Belangrijk: azijn/schoonmaakazijn is prima om mee te reinigen, maar het desinfecteert niet. In principe hoef je niet steeds de kooi geheel te ontsmetten, maar in het geval van een ziek konijn is het raadzaam om de kooi vaker te desinfecteren, en omdat azijn niet voldoende is, kan je beter een ontsmettingsmiddel voor het oppervlak gebruiken, b.v. dettol, of laat je adviseren door je dierenarts. 

Speelgoed:

Probeer speelgoed te kopen dat niet tot bijna niet te slopen is. En anders dat het eetbaar of onschadelijk zal zijn. Let ook op als je knuffels gaat geven, dat het geen lange vacht heeft. Ze kunnen het knuffeltje gaan wassen waardoor zij de vacht binnen krijgen.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk, gebruik je gezonde verstand. Hou van je konijntje en geniet van elkaar💕.