

Minilop Geschiedenis
De oorsprong van de Minilop ligt in Nederland waar de fokker Adrian de Cock grote hangoorrassen zoals de Franse hangoor kruiste met Nederlandse dwerg hangoren tussen 1949 en 1950.
Na jaren selectief fokken werd de eerste Nederlandse dwerg hangoor in 1964 tentoongesteld. Het ras kreeg de titel van kleinste hangoren ras en woog slechts 2-2.5kg.
Het duurde 10 jaar voordat de Nederlandse dwerg hangoor door George Scott in het VK werd geïmporteerd. Scott produceerde door selectief fokken met de kleinste Nederlandse dwerg hangoren een mini ras voort dat hij de naam ‘Miniature Lop’ gaf, ook wel bekent als Minilop.
In 1994 erkende de British Rabbit Council de Miniature Lop als ras.

Hoe kan het dat mijn minilop zwaarder is geworden? Hoe groot wordt een minilop?
Hier volgt in het kort een kleine uitleg over: dwergfactor, dubbel dwergfactor en non dwerg/valse dwerg.
De dwergfactor is een erfelijke eigenschap van bepaalde konijnenrassen. Hij is ontstaan door mutatie, dat wil zeggen dat er een plotselinge verandering ontstaat in de erfelijke aanleg van een organisme. Bepaalde erffactoren kunnen ineens actief of inactief worden. De dwergfactor is in de Verenigde Staten ontdekt bij een Pooltje, die geïmporteerd was uit Duitsland.
Wanneer we kijken naar de hele populatie van dwergkonijnen, zien we het volgende patroon: 25% van de dwergen wordt geboren met een dubbele dwergfactor en is daardoor niet levensvatbaar. Nog eens 25% wordt geboren zonder de dwergfactor (valse dwergen), terwijl 50% de dwergfactor erft van óf de vader óf de moeder. Konijnen die de dwergfactor niet erven, worden valse dwergen genoemd. Deze dieren worden vaak iets zwaarder en groter dan een minilop volgens de officiële standaard van het stamboek. Het gaat echter nog steeds om 100% minilop-konijnen. Hoewel ze niet geschikt zijn voor shows (zoals kleindierententoonstellingen), doen ze qua karakter niets onder voor hun kleinere soortgenoten. Let wel, het gewicht van een konijn kan nooit 100% worden voorspeld. Soms lijkt een jong konijntje in de eerste tien levensweken perfect in gewicht, maar kan het als volwassen dier toch boven de 1,6 kg uitkomen. Hoe dan ook, je kunt erop vertrouwen dat het een echte minilop is met het fantastische karakter waar dit ras om bekendstaat!
Kenmerken Minilop
Het lichaam van de minilop moet kort, breed en goed gespierd zijn met weinig zichtbare nek. De goed gespierde romp is kort en goed afgerond. De borst van de mini lop is breed en diep met gebogen zijkanten waar hij de schouders ontmoet, die breed en sterk zijn. De voorpoten van de mini lop zijn dik, kort en recht. De achterpoten zijn kort, sterk, krachtig en evenwijdig aan het lichaam gedragen. De staart van de mini lop is recht, sterk en goed behaard. Een kleine keelhuid is toegestaan maar liever niet wenselijk.
-
Gewicht minilop
Volwassen minilop gewicht is maximaal 1,6 kg voor de TT (tentoonstelling). Het ideale gewicht is 1,5 kg.
Maximaal gewicht voor jongere mini's van minder dan 5 maanden is 1.360 kg.
-
Vacht
De vacht moet dicht en van goede lengte zijn, terugrollend met een overvloed aan dekharen. De poten en kussens van de minilop moeten goed behaard zijn.
-
Hoofd, kroon en ogen
De kop is breed en goed ontwikkeld. Het profiel van de kop van de minilop is sterk gebogen met een goede breedte tussen de ogen, volle wangen en een brede snuit. De ogen van een mini lop zijn helder en groot. De basale rand van de oren moet prominent over de bovenkant van de schedel verschijnen om de kroon te vormen.
-
oren
De hangende oren moeten breed, dik, goed behaard en afgerond zijn aan de uiteinden. Ze moeten dicht bij de wangen worden gedragen en van voren gezien een hoefijzerachtige omtrek geven. De binnenkant van de oren mag vanuit geen enkele hoek zichtbaar zijn als ze correct worden gedragen.
-
Karakter
Minilop konijnen vallen onder 1 van de populairste konijnenrassen over heel de wereld. Met de juiste aandacht van jongs af aan zijn ze niet alleen schattig om te zien, maar ook vriendelijk, relaxed en makkelijk in omgang. De minilop kan met de juiste verzorging een gemiddelde leeftijd van 8-10 jaar bereiken. Ze zijn heel speels en vindingrijk, wat het ook belangrijk maakt dat zij genoeg verrijking krijgen om verveling tegen te gaan. Zo hou je een vrolijk en evenwichtig konijntje.

