Wist je dat..... hooi niet alleen goed is voor de tanden, maar ook tegen verveling en om de darmen gezond te houden. Konijnen moeten lang op hooi kauwen, en zijn dus lang bezig met eten. Je kan bijvoorbeeld het hooi nog aantrekkelijker maken door er kruiden, zaden of ander lekkers aan toe te voegen. Zo wordt je konijntje nog meer getriggerd om zijn hooi te eten en toont je konijntje nog meer zijn natuurlijke gedrag. Er is niets leukers dan je konijntje lekker bezig te zien knabbelen. Eten en zoeken naar eten is een natuurlijke dagbesteding voor een konijn, je maakt je konijn er dus ook erg gelukkig mee! In het wild is een konijn rond de 4 tot 6 uur bezig om zijn kostje bij elkaar te knabbelen, en zoeken. Bij ons krijgen ze hun eten vaak op een presenteerblaadje aangereikt. Door de hele dag op hooi te kauwen zijn ze lekker bezig. Naast hooi is stro ook belangrijk voor een grovere structuur, wat ook zijn voordelen heeft voor de darmflora en warmte in de winter.

Wist je dat..... net als bij knaagdieren de tanden van een konijn hun hele leven doorgroeien, zo'n 2-2.4 mm per week. Daarom hebben ze ruwvoer nodig waar ze flink op kunnen kauwen om de tanden te kunnen slijten. Onder ruwvoer verstaan we eten als soorten hooi, stro en gras. De regel is per dag zoveel los hooi aan te bieden als hoe groot het konijntje is in omvang. Hier in ons stalletje krijgen de konijntjes 2x per dag vers hooi aangeboden. Neem altijd contact op met de dierenarts wanneer er problemen voor komen met de tanden of kiezen. Iets om op te letten bij problemen met bijvoorbeeld de kiezen, is een nat bekje of als ze vreemd gaan kauwen.

Wist je dat....

Konijnen stifttanden hebben. Deze 'extra' tanden achter de boventanden zorgen ervoor dat de onderste tanden goed afslijten en zijn ook de reden dat konijnen niet tot knaagdieren behoren. Haasachtigen hebben deze stifttanden namelijk wel en knaagdieren niet. Bij een normaal gebit staan de bovensnijtanden iets voor de ondersnijtanden en raken de ondersnijtanden de stifttanden (zie ook bovenstaand plaatje). Hierdoor slijten de snijtanden beitelvormig af en zijn ze zeer geschikt om mee te kunnen knagen. De kiezen slijten af door het malen op voer. Het konijn maalt zijn voer door tijdens het kauwen zijn kiezen horizontaal te bewegen. Hierdoor slijten de kiezen op elkaar af.

Wist je dat.....

De ogen van een pas geboren konijntje nog niet open zijn. Deze zullen tussen de 10 a 14 dagen oud openen, kort er na nemen zij hun eerste stapjes buiten het nestje. De ogen van een konijn staan hoog aan de zijkant van het hoofd zodat het vanuit alle hoeken zijn vijanden snel en goed kan waarnemen. Een konijn kan 360 graden zien en zelfs boven zijn hoofd kijken. Wel zo handig met al die roofdieren. Daar het gezichtsveld van beide ogen elkaar niet overlapt hebben ze een blinde vlek recht voor hun neus en vanaf achter hun oren. Konijnen zijn over het algemeen verziend. Een konijn kan enkele kleuren onderscheiden waaronder groen en blauw. Dat betekent dat hun netvlies minder kegels bevatten. Wel kunnen ze in het donker een stuk beter zien dan wij. Uit onderzoek is gebleken dat konijnen slecht diepte kunnen zien. Springen van objecten is dan ook vrij lastig voor een konijn. Gezien zijn vaak niet de hoogten kunnen inschatten. Hou daar goed rekening mee als baasje. 

Lets talk about keutels!

Wist je dat..... 

Konijnen hun keuteltjes eten? Konijnen doen vaak alsof ze gezond zijn, zelfs als ze dat niet zijn. Gelukkig is er één signaal dat ze echt niet kunnen verbergen. Kun je raden wat dat is? Jawel – het is hun poep.

Konijnen hebben een heel complex spijsverteringstelsel. Leer alles over de poep van je konijntjes en hoe je ze echt gezond en gelukkig kunt houden.

Konijnen moeten hun eigen poep eten om gezond te blijven. Ja, je leest het goed. De eerste keer dat het eten door het spijsverteringskanaal gaat, worden niet alle voedingsstoffen opgenomen, dus konijnen moeten hun poep opeten om het nog een keer door de darmen te laten gaan. Deze keutels noemen we blindedarmkeutels (caecotrofen). Zij hebben een complex spijsverteringstelsel.

Meestal eten ze deze keutels direct als ze er uit komen. Je ziet ze dan voorover gebogen tussen hun achterpootjes wroeten. Ze kauwen deze keutels licht, voordat ze ze doorslikken. Klinkt smerig, maar is heel belangrijk en normaal voor konijntjes.  Hierdoor kunnen de voedingsstoffen in het lichaam worden opgenomen en worden gebruikt. 

Blindedarmkeutels zijn zachter en kleiner dan normale keutels en plakken aan elkaar in een soort trosje – ze zien er dus veel groter uit dan de gewone ronde keuteltjes. Vaak zijn de blindedarmkeutels zwart en zit er een dun laagje slijm omheen, waardoor ze een beetje glimmen. Ook hebben deze een bepaalde geur. Soms willen konijntjes de keutels nog wel eens laten liggen, puur omdat ze zijn afgeleid of te veel andere voeding aangeboden krijgen. te dikke konijntjes kunnen zelfs last krijgen van een vies kontje doordat zij er niet  meer goed bij kunnen door hun dikke buikje.

Wist je dat.....

Konijnen hun eigen alarmsignaal hebben. Wanneer een konijn iets verdachts opmerkt of iets ongewoons hoort, kan het hard met de achterpoten op de grond stampen. In de natuur doen konijnen dit om andere dieren van de groep te waarschuwen dat er gevaar dreigt. Soms staan ze ook wel eens als stokstaartjes op hun achterpoten. Dit doen ze vaak als ze de boel even goed willen verkennen. Veel te schattig!

Wist je dat.... 

Konijnen ook met een ogen open slapen? Een konijn heeft een ander slaapritme dan wij. Overdag slapen ze een aantal keer kort en s' avonds en 's nachts zijn ze vaak wat meer wakker. Haal konijn dus niet altijd uit zijn hazenslaapje, want daar wordt ie niet gezelliger op. Maar als ze eenmaal wakker zijn, dan zijn knuffels meer dan welkom.

Lets talk about kruiden.

Wist je dat.....

Kruiden zijn ongelooflijk belangrijk  voor mens, maar ook zeker voor een  konijn? Wordt vervolgd.....

Wist je dat.....

Konijn meesters zijn in horen. De meeste konijnen kunnen hun oren 180 graden draaien. Deze rotatie kan de exacte locatie van een geluid bepalen. Een konijn kan zijn oren apart van elkaar bewegen en zo allerlei geluiden uit de omgeving opvangen. Als het ene oor naar links beweegt, dan kan het andere oor naar rechts draaien. Zo weten ze precies uit welke richting er gevaar dreigt. Geluid wordt gemeten in Herz. Wij kunnen slechts geluiden tot 23000 Hz horen, terwijl een konijn geluidsfrequenties tot wel 42000 Hz kan waarnemen! Dit is niet zo gek, want het gehoor is één van de belangrijkste zintuigen van het konijn. Het helpt ze om gevaar te detecteren. Het gehoor van een konijn is zo goed, omdat ze een grote oorschelp hebben om geluiden mee op te vangen. Ook helpen de oren je konijntje koel te houden tijdens de warme dagen. konijnen kunnen niet net als de mens zweten om warmte kwijt te raken.  Op een warme dag raken ze de warmte dus kwijt via hun oren. Houd dus goed in de gaten of je konijn het niet te warm krijgt op een zomerdag.

Wist je dat.....

Konijnen heel hoog kunnen springen? In het Guinness boek met Wereldrecords staat de hoogste sprong die een konijn gemaakt heeft op 99.5 cm. Vinden ze ergens tussendoor een opstapje of een plek om zich tegen af te zetten, dan kunnen konijnen zelfs nog hoger springen. Maar een gemiddeld Nederlands konijn springt uit eigen wil maximaal 45 centimeter, zelfs uit stilstand. Er is een konijnensport waar baasjes hun konijntjes over hindernissen laten springen. Deze sport wordt heel serieus genomen en worden ook wedstrijden gedaan.